
Önde gelen drone üreticilerinden DJI, bugün tanıttığı DJI M30 ve M30T modelleri ile Enterprise serisine güçlü bir oyuncu ekliyor.
En tanınan drone üreticilerinden biri olan DJI, sadece hobi amaçlarına uygun drone üretmiyor. Son yıllarda drone teknolojisinin medya sektöründen film sektörüne kadar her alanda kullanılmasıyla daha zorlu işler için ürünler doğdu. DJI’ın endüstriyel amaçlar için drone ürettiği DJI Enterprise serisine yeni iki üye katıldı. Bugün duyurulan DJI M30 ve M30T, kar kış demeden zorlu şartlarla mücadele edilmesi için tasarlandı.
Kondisyonu epey yüksek olan drone, bu marifetini yüksek fiyatı sayesinde yansıtıyor. Öyle ki sadece Türkiye fiyatı değil, ABD fiyatı da epey fazla.
DJI M30 ve M30T, kar ve yağmur esnasında kullanıma hizmet ediyor
Zorlu hava koşulları altında çekim yapmak istediğinizde dronelar pek işlevsel olamıyor. Bir kameramanın bölgeye gidip çekim yapması da epey zorlu bir süreç olabiliyor. Bu noktada insansız bir çözüm üreten DJI M30 ve M30T, kar yağarken bile havada çekim yaparak profesyonellerin için hayat kurtarıcı oluyor. Matrice 30 olarak da adlandırılan drone’un dayanıklılığı, IP55 sertifikası ile taçlandırılmış.
-20 dereceden +50 dereceye kadar santigratta çalışabilen Matrice 30’un yanında gelen uzaktan kumanda da IP54 sertifikasına sahip. Yani drone’un kendisi kadar kullanıcının da şartlara dayanabilmesi sağlanmış. Ayrıca drone’un içerisinde kötü senaryolara karşı 4G bağlantısı ve yedek bataryası da dahili olarak bulunuyor.

Biraz daha büyük Mavic, M30’un Ön İncelemesi
M30’un tasarımını ilk olarak geçen hafta bir sızıntıda gördük. Kutu gibi gövde, Mavic 3 ve M300 RTK arasında bir haç gibi görünüyor. DJI’nin M30’u, şirketin Matrice 300 kurumsal drone’unun daha kompakt bir versiyonu olacak şekilde tasarlandı. Bununla birlikte, daha büyük kardeşiyle aynı özelliklerin çoğuna da sahiptir.

DJI M30/M30T özellikleri
- 48 MP 1/2″ CMOS sensörlü zoom kamerası (5×~16× optik ve 200× dijital)
- 12 MP geniş açılı kamera
- 8K fotoğraf
- 4K/30 FPS videosu
- 1.200 metre mesafeye kadar hassas lazer mesafe bulucu
- 640×512 piksel radyometrik termal kamera (yalnızca M30T)
- IP55 giriş koruması
- -4 ila 122 Fahrenheit (-20 ila -50 Santigrat) arasında çalışma sıcaklıkları
- FPV pilot kamera
- OcuSync 3 Kurumsal
- D-RTK 2 Mobil istasyon desteği
- Katlanabilir bacaklar
- 41 dakikalık uçuş süresi
- Çift TB30 pil (400 döngü, 30 dakikada %20 ila %90)
- 8,16 lb kalkış ağırlığı (3,7 kg)
M30, bazı alanlarda M300 ile eşleşen ve hatta onu yenen bir güç barındırıyor. Kayda değer bir değişiklik, zoom kamerasının M300’ün 20 MP 1/1.7″‘sine karşı 48 MP 1/2″ sensör olmasıdır.
Bu, M30’un standart M30 ve M30T olmak üzere iki farklı modele ayrıldığı anlamına gelir. M30T, M30 ile aynı üç sensörü içerir, ancak dördüncü bir termal kamera ekler. M300’ün Zenmuse H20T’sine benzediğini görmekteyiz.
M300 üzerindeki bir diğer gelişme, M300’ün IP45’ine karşı IP55 derecesi toz ve suya karşı koruma sertifikasıdır. Bu, yeni M30’a yağmur, kar ve hatta buzlu koşullarda kullanım yeteneği verir. Acil durumlar ortaya çıktığında hava koşullarını seçemediğimiz için kurtarma seçenekleri için bir gereklilik.
Genel olarak bu, kurumsal departmanlar için arama ve kurtarma, izleme veya teftiş için oldukça yetenekli dronlardan oluşan bir filoyu donatmak için sağlam ve güzel bir seçenek gibi görünüyor.
Bir diğer güzel özellik; M30, DJI Dock ve FlightHub 2 gibi DJI’nin geliştirdiği uygulama ve ürünler ile birlikte uyumlu olacak. Bu özellikle birlikte uçuşlarınızı daha kesintisiz bir şekilde yapabilir konumda olucaksınız.
M30, yeni RC Plus Controller standart olarak geliyor
İlk olarak geçen ay FCC veritabanında bulunan yeni amiral gemisi kurumsal denetleyicide altı hızlı işlem düğmesi, yedi inçlik bir ekran ve dahili bir pil ile bir çıkarılabilir pil bulunur. Ek olarak, RC Plus altı saatlik pil ömrüne, IP54 derecesine sahip olacak ve son olarak çok sayıda bağlantı noktasıyla birlikte gelecek:
- Mikro SD kart
- USB bağlantı
- HDMI
- USB-C
- 4G bağlantısı

M30 ve gelecekte M300 ile uyumlu olan RC Plus, DJI Smart Controller’ın kurumsal sürümünün yerini alacak gibi duruyor. Ancak, bu eski Controller’ın üretimi durdurulmayacaktır. Şimdilik M300, Smart Controller ile birlikte gelecek ve DJI RC Plus’a geçerse bunu ayrıca duyurur.
Drone’un bu etkileyici özelliklerine sahip olmanın bedeli ise 10 bin dolar ile 14 bin dolar. Türkiye’de satılıp satılmayacağı ile ilgili bir bilgi yok. Ancak satılırsa fiyatının 180-240 bin TL aralığında olabileceğini söylemek gerek. Kısacası, bu drone kurumsal çekim işleri yöneten kurumlar için üretilmiş bir drone… Eğer almak isterseniz ülkemizin resmi Dji ve Nikon distribütörü olan Karfo Karacasulu tarafından resmi garanti ile ister internet üzerinden ister resmi mağazası üzerinden alabilirsiniz.